
A levendula az egyik, legsokoldalúbban felhasználható fűszer-, gyógy- és dísznövény. Magyarországon az 1920-as évektől van jelen. Addig csak kolostorok fűszer- és gyógynövény kertjeiben lehetett velük találkozni. A levendulának a legszerencsésebb, ha kertünk napos helyére kerül, talaj igénye nem különösen jelentős. A bokrosodás érdekében, ha elvirágzik, vágjuk vissza a növény 2/3-ig. Így a szeretett növényünk mindig megújul. A levendulát számos módon felhasználhatjuk, de az Én nagy kedvencem a szirup készítés, melyből finomabbnál-finomabb dolgokat készíthetünk:
Levendulás limonádé
Hozzávalók:
3 cl Büxirup levendula
citrom, lime
jég
5 dl szóda
Levendulás koktél
Hozzávalók:
3 cl Büxirup levendula
szezonális gyümölcsök
jég
2 dl almalé
3 dl szóda


Levendulás jeges kávé
Hozzávalók:
Rengeteg jég
Isteni finom presszó kávé
házi tej
pár csepp Büxirup levendula
Levendulás fagyi öntet
Hozzávalók:
vanília fagylalt
pár csepp Büxirup levendula
Levendulás sütemény
Hozzávalók:
egy jól bevált piskóta recept melynek a tésztájába belekeverünk 1 dl Büxirup levendulába forgatott szezonális gyümölcsöt
Levendulás gyümölcsleves
Hozzávalók:
15-20 dkg szezonális gyümölcs
2 evőkanál Büxirup levendula
1 dl tejszín
1 dl tej
2 dl víz
mindent összeturmixolunk majd díszítjük, néhány szem friss gyümölccsel


Levendulás tea
Hozzávalók:
1 csésze forró fekete, zöld vagy bármilyen gyümölcstea
ízlés szerinti mennyiség a Büxirup levendulából
Levendulás lekvár
Hozzávalók:
1 kg alma
25 dkg cukor
1 dl Büxirup levendula