A levendula az egyik, legsokoldalúbban felhasználható fűszer-, gyógy- és dísznövény. Magyarországon az 1920-as évektől van jelen. Addig csak kolostorok fűszer- és gyógynövény kertjeiben lehetett velük találkozni. A levendulának a legszerencsésebb, ha kertünk napos helyére kerül, talaj igénye nem különösen jelentős. A bokrosodás érdekében, ha elvirágzik, vágjuk vissza a növény 2/3-ig. Így a szeretett növényünk mindig megújul. A levendulát számos módon felhasználhatjuk, de az Én nagy kedvencem a szirup készítés, melyből finomabbnál-finomabb dolgokat készíthetünk:

Levendulás limonádé

Hozzávalók:

3 cl Büxirup levendula

citrom, lime

jég

5 dl szóda

Levendulás koktél

Hozzávalók:

3 cl Büxirup levendula

szezonális gyümölcsök

jég

2 dl almalé

3 dl szóda

Levendulás jeges kávé

Hozzávalók:

Rengeteg jég

Isteni finom presszó kávé

házi tej

pár csepp Büxirup levendula

Levendulás fagyi öntet

Hozzávalók:

vanília fagylalt

pár csepp Büxirup levendula

Levendulás sütemény

Hozzávalók:

egy jól bevált piskóta recept melynek a tésztájába belekeverünk 1 dl  Büxirup levendulába forgatott szezonális gyümölcsöt

Levendulás gyümölcsleves

Hozzávalók:

15-20 dkg szezonális gyümölcs

2 evőkanál Büxirup levendula

1 dl tejszín

1 dl tej

2 dl víz

mindent összeturmixolunk majd díszítjük, néhány szem friss gyümölccsel

Levendulás tea

Hozzávalók:

1 csésze forró fekete, zöld vagy bármilyen gyümölcstea

ízlés szerinti mennyiség a Büxirup levendulából

Levendulás lekvár

Hozzávalók:

1 kg alma

25 dkg cukor

1 dl Büxirup levendula